Twijfel je soms over hoe je best een bepaald kledingstuk wast? Waarschijnlijk heb je ook kledij in verschillende materialen zoals katoen, polyester, wol, kant, … En ieder materiaal heeft zijn eigen onderhoud en wasbeurt nodig. Wij zetten op een rij wat je best kan doen!
Polyester is een synthetische, lichte en gladde stof. Een groot voordeel is dat het bijna niet kreukt, het nadeel is dat je vaak statische haren krijgt. Polyester was je best op maximum 40 graden in de wasmachine. Wanneer je het kledingstuk uit de wasmachine haalt, zal het al bijna droog aanvoelen. Strijken is doorgaans niet nodig, aangezien dit materiaal amper kreukt.
Viscose is een materiaal dat makkelijk vocht opneemt en er steeds luxueus uitzien, en wordt samengesteld uit natuurlijke houtvezels. Was viscose op 30 graden, met een langzame centrifuge. Aangezien viscose veel vocht opneemt, kan het er na een wasbeurt wat vreemd en vervormt uitzien, dit strijk je – wanneer het droog is – opnieuw in model. Stop viscose niet in de droger, hierdoor kan het krimpen en beschadigen. Een ander tip die we geven is om geen andere materialen (zoals jeans) bij je viscose- was te stoppen, hierdoor kan je viscose kleding beschadigen.
Zijde kan niet zomaar gewassen worden in de wasmachine, en was je best door een handwas. Was zijde kleding met lauwwarm water en milde zeep en spoel af met koud water. Laat zijde nooit weken, of laat het nooit drogen in de zon – hierdoor kan de stof verkleuren.
Linnen is een stof die snel kreukt en was je best op 40 graden, als je het op een hogere temperatuur wast kan je kledingstuk krimpen. Best is ook om je linnen kledingstuk eerst een aantal keren apart te wassen, want dit kan kleur afgeven aan andere kledingstukken. Linnen is een kwetsbaar materiaal, rek het altijd voorzichtig een beetje uit en hang het op een wasrek te drogen. Liever het zekere voor het onzekere? Was je linnen dan met een handwas.
Katoen is zowat het makkelijkste materiaal om te wassen. Een nadeel is dat het snel kan kreuken, daarom hang je de kledingstukken best meteen op wanneer je wasmachine gedaan is. Was katoen op maximum 40 graden & stop je kleding binnenstebuiten in de wasmachine, zo voorkom je dat patronen en kleuren vervagen. Katoen mag ook in de droger, maar zorg ervoor dat je de temperatuur niet te hoog hebt staan.
Was je jeans nooit op een te hoge temperatuur, hierdoor kan het kledingstuk krimpen of verkleuren. Was je jeansbroeken, -hemdjes en -vesten binnenstebuiten en op maximum 30 graden. En vergeet het belangrijkste principe niet: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft.
Wol is een kwetsbaar materiaal. Aan te raden is om wollen kleding met een handwas te wassen en nog een tiental minuten te laten weken. Daarna spoel je het kledingstuk uit en druk je zachtjes het water er uit. Wring een wollen trui niet uit als een dweil, en hang ‘m nooit te drogen op een kleerhanger – wol rekt namelijk heel snel uit en je kledingstuk zal vervormen. Leg wol te drogen op een vlakke ondergrond.
Leder kan een moeilijk materiaal zijn om te wassen, omdat het kan beschadigen bij hitte en zon. Was je lederen kledingstukken steeds op een koud en kort programma, en breng na het wassen je kledingstuk terug in vorm.
Kant is gevoelig voor haakjes; stop daarom je kanten blousjes in een waszakje of was deze apart in de wasmachine. Kies voor een handwas of was je kleding op max 40 graden.
Bijna elke wasmachine heeft tegenwoordig een handwas- of wolprogramma, waarbij je wast aan de juiste temperatuur en het juiste toerental - ook bij 'moeilijkere' stoffen.
No matter what, check altijd het labeltje op je kledingstuk wanneer je het voor de eerste keer gaat wassen.